El Moty és un joc de taula per a nens a partir de 6 anys, al que poden jugar de dos a quatre jugadors. Consta d’un tauler, un dau, quatre fitxes i una tarja-resum.

L’objectiu del joc és aprendre a conèixer i identificar les quatre emocions bàsiques (alegria, tristesa, ràbia i por), aprendre a expressar-les, i a poder reconèixer-les en els altres a través de l’empatia.

Captura de pantalla 2017-04-06 a las 15.13.52

El tauler consta d’una casella de sortida, un recorregut en forma de camí i una casella d’arribada. Per aquest camí entre la sortida i l’arribada hi ha caselles blanques i altres caselles amb imatges de les quatre emocions bàsiques. Cada jugador té una fitxa i comença a la casella de sortida. Cada cop que el jugador cau en una casella d’una emoció se li demana alguna cosa diferent segons la modalitat de joc que s’hagi escollit (primera, segona o tercera partida). El primer de caure a la casella d’arribada guanya.
Per aprendre com funcionen les emocions, aprendre identificar-les i expressar-les, i aprendre a detectar-les en les altres persones, es tracta de fer tres partides diferents, que duren de 5-10 minuts cadascuna. En cada ocasió es pot triar la partida que es prefereixi i jugar-hi tantes vegades com es vulgui.

Abans de començar la primera partida del joc cal llegir en veu alta com funcionen les emocions, i segons com funcionen hi ha unes normes del joc associades a cadascuna.

Veiem-ho:

L’alegria ens dona energia per fer moltes coses, quan sentim alegria tenim il·lusió per fer coses i anar endavant. Si la fitxa cau a l’alegria, avança dues caselles.

Sentim ràbia quan creiem que s’ha comès una injustícia. La ràbia ens dóna molta energia per defensar-nos però quan tenim ràbia, a vegades, fem coses sense tenir en compte com es senten els altres. La ràbia acumulada fa que ens equivoquem i haguem de demanar disculpes. Si la fitxa cau a la casella de la ràbia, retrocedeix una casella.

Quan sentim tristesa ens falta energia i necessitem aturar-nos i pensar en allò que ens ha passat per poder-ho superar. Si la fitxa cau en la casella de la tristesa, espera un torn sense tirar.

La por ens fa fugir i amagar-nos. Si caiem a la por retrocedim 3 caselles. Però com que hem de ser valents i superar aquesta por, tornem a tirar.

La tarja-resum conté les instruccions per a cada emoció. Es pot deixar damunt la taula perquè serveixi als jugadors de recordatori de què s’ha de fer quan es cau en cada emoció.

 

Ja podem jugar la primera partida!

I quan caiem a les caselles de les emocions anem aprenent com funciona cada emoció.

La segona partida és per aprendre a identificar les emocions en un mateix i per aprendre a expressar-les.

Les instruccions del joc indiquen com fer-ho exactament, però la idea general és que si vols que la teva fitxa avanci més de pressa en el tauler, has d’explicar una situació recent que t’hagi produït l’emoció en la que has caigut, i la resta de jugadors han d’escoltar amb respecte.

La tercera partida té un funcionament semblant a la segona, però en aquest cas cal aprendre a observar les emocions en els altres, i per tant estimula la capacitat d’empatia. Es tracta de dir una situació en la que hagis observat algú alegre, trist, enfadat o amb por, segons la casella en la que hagi caigut la teva fitxa.

Si tens algun comentari, pregunta o suggeriment si us plau, contacta’ns a elisaalabern@ambit-psicologia.com
Fabricat a Espanya.
Responsable de fabricació: Elisa Alabern, Av. República Argentina 247. 08023 Barcelona