nen mamaPerquè tenen rabietes els nens?

Al voltant dels dos o tres anys és habitual que els nens tinguin rabietes. És un moment en que els nens es troben emocionalment vulnerables perquè descobreixen que no són el centre, tenen gelosia dels altres, apareixen pors irracionals, comença el desig de fer-se grans, i no tenen el llenguatge prou desenvolupat perquè controli totes aquestes emocions.

És la primera crisi evolutiva (la següent ja és a l’adolescència); es mesuren i creixen oposant-se: és l’època del “NO”, és a dir, diuen que NO sovint, inclús fora de context.

Per tant les rabietes són normals, formen part del procés de creixement i de l’adquisició d’autonomia personal. Per això hem de tenir present que quan un nen o una nena té una rabieta no li agrada posar-se així i no ho fa per fastiguejar.

 

Com actuar?

Abans de la rabieta:

Anticipa’t als conflictes per a evitar-los. Identifica les situacions en les que té rabietes i evita-les. Porta alguna cosa que el pugui distreure abans de que comenci la rabieta.

– Segueix una rutina i tingues en compte el cansament del nen per no pressionar-lo massa.

Sigues flexible. Tria a què dius que no. Si diem que no a masses coses afegim estrès al nen i per tant hi haurà més possibilitat de rabietes.

 

Durant la rabieta

Mantingues la calma: si crides al nen empitjoraran les coses. Els nens petits no poden controlar les emocions però els adults si. Si treus la teva frustració i ràbia cap al nen, encara es descontrolarà més. Recorda que no ho fa expressament.

No perdis el control: les rabietes són difícils perquè el nen pot donar puntades, cridar, tirar-se pel terre, tirar coses, pegar o quedar-se sense respiració fins a quedar-se morat (no et preocupis perquè respirarà)

No renyis mentre duri la rabieta. Si el renyes d’una banda estàs donant atenció al comportament negatiu, i de l’altra no estàs ensenyant res al nen perquè al mig d’una rabieta els nens no estan en condicions d’escoltar.

No cedeixis al que el nen vol: si has dit que no, NO li donis. Sinó aprendrà que les rabietes són útils per a aconseguir coses.

No negociïs: Si li dius “et donaré tal cosa si et portes bé” li estem ensenyant a manipular.

– Posa’t a l’altura visual del nen i digues-li com se sent i perquè: Posa paraules al que li passa, per exemple, “ara t’has enfadat perquè estaves jugant i has d’anar a la dutxa.” Això l’ajudarà a aprendre a verbalitzar-ho per ell mateix.

Ofereix-li alguna cosa que el “consoli”, perquè també ho haurà d’aprendre a fer ell sol per autoregular les emocions, per exemple, “si vols pots portar-te una joguina a la dutxa”.

– Si pega als altres o tira coses cal treure’l del context i posar-lo a un lloc aïllat (la seva habitació, la cadira de pensar…) acompanyant-lo fins que es calmi. Si estem en un lloc públic hem de poder marxar o aïllar-lo d’alguna manera fins que se li passi.

Espera que es calmi sol.

 

Després de la rabieta

– Quan s’hagi calmat fes-li una abraçada, no el renyis, i reforça’l per haver-se calmat. Ha d’entendre que el que esperem d’ell és que aprengui a calmar-se, i que aprengui a trobar la manera de “consolar-se” sol.